321626677 872081800659065 7612954196180397753 n

Σε συνέχεια με το πρώτο άρθρο που γράψαμε σχετικά με τα σήματα χειρός που χρησιμοποιούν οι δύτες υποβρυχίως, τώρα θα δούμε την συνέχεια του, με επιπλέον σήματα χειρός που χρησιμοποιούν στις καταδύσεις αναψυχής αλλά και μερικά που χρησιμοποιύν στην τεχνική κατάδυση.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά σήματα χειρός που χρησιμοποιούμε στις καταδύσεις αναψυχής:

danger surface
Scuba signal “Help” on surface

1.”Βοήθεια” στη επιφάνεια

Για να κάνετε το σήμα «Πρόβλημα» ή «Βοήθεια», κουνήστε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι σας σαν να λέτε «γεια». Οι μεγαλύτερες κινήσεις που χρησιμοποιούνται πάνω από την επιφάνεια για να πείτε «ΟΚ» και «Βοήθεια» ή «Πρόβλημα» είναι κυρίως για εύκολη επικοινωνία με τους καπετάνιους και το προσωπικό υποστήριξης σε καταδυτικά σκάφη από απόσταση. Θυμηθείτε να μην κάνετε το λάθος να κουνάτε το χέρι σας για να πείτε ένα γεια σε κάποιον, αν δεν το χρειάζεστε!

level off
Scuba hand signal “Level off”

2.” level off”( Μείνε σε αυτό το επίπεδο)

Το σήμα “Level Off” χρησιμοποιείται για να πείτε στους άλλους δύτες να διατηρήσουν ή να παραμείνουν σε ένα συγκεκριμένο βάθος- επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δύτες έχουν φτάσει είτε στο προγραμματισμένο μέγιστο βάθος είτε στο καθορισμένο βάθος για την πραγματοποίηση μιας στάσης αποσυμπίεσης ή ασφαλείας.

anger
Hand signals “Danger”

3. “Κίνδυνος “

Σκεφτείτε ένα τεράστιο Χ και είναι απίθανο να ξεχάσετε το σήμα του χεριού «κίνδυνος προς αυτή την κατεύθυνση». Για να υποδείξετε ότι ο κίνδυνος είναι κοντά ή προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, σφίξτε τις γροθιές σας και σταυρώστε τα χέρια σας μπροστά από το στήθος σας, σαν χιαστί, και μετά δείξτε προς την κατεύθυνση του επικείμενου κινδύνου.

calm down
Hand signals “Slow down”

4. “Χαλάρωσε” – “Πιο σιγά”

Το σήμα χειρός «Πιο σιγά » είναι ένα άλλο από τα πιο βασικά σήματα χειρός που μαθαίνουν όλοι οι μαθητές δύτες πριν από την πρώτη τους κατάδυση. Το χέρι είναι απλωμένο και κινείται προς τα κάτω. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν αυτό το σήμα για να πουν στους ενθουσιώδεις μαθητές να κολυμπήσουν αργά και να απολαύσουν τον απίστευτο υποβρύχιο κόσμο. Όχι μόνο η αργή κολύμβηση κάνει την κατάδυση πιο διασκεδαστική, αλλά βοηθά επίσης στην αποφυγή του υπεραερισμού και άλλων επικίνδυνων υποβρύχιων συμπεριφορών.

Τα περισσότερα σήματα χειρός που μάθαμε για τις καταδύσεις αναψυχής ισχύουν και για τεχνικές καταδύσεις, αλλά υπάρχουν κάποιες παραλλαγές. Επειδή οι προσαρμογές στο BCD, κρατώντας ένα σχοινί ή ένα φως, κ.λπ. μπορεί να καταλαμβάνει το ένα χέρι σχεδόν πάντα απασχολημένο ,τα σήματα χειρός τεχνικής κατάδυσης συνήθως χρησιμοποιούν μόνο το ένα χέρι.

Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για αριθμούς, για να σηματοδοτήσετε έναν μεγάλο αριθμό,δείχνουμε το πηλίκο και όχι το σύνολο.

Για παράδειγμα, για το σήμα “184”, σηματοδοτείτε “1”, μετά “8” και μετά “4”.

Η τελική διαφορά μεταξύ από τα σήματα χειρός στις καταδύσεις αναψυχής και τεχνικής κατάδυσης είναι ότι στην τεχνική κατάδυση γενικά ανταποκρίνεσαι σε ένα σήμα με το ίδιο σήμα. Εάν ο buddy σας σηματοδοτήσει “πάνω” εσείς θα πρέπει να απάντησετε με το ίδιο σήμα “πάνω ” , αντί με το “εντάξει” . Η επιστροφή του ίδιου σήματος διασφαλίζει ότι κατανοείτε το σήμα του.

Ας συνεχίσουμε με τα σήματα χειρός,που χρησιμοποιούν οι δύτες στην τεχνική κατάδυση:

deco 2
hand signal “Decompression”
deco

5. “Αποσυμπίεση”

Το σήμα “αποσυμπίεση” γίνεται συνήθως με έναν από τους δύο τρόπους—είτε με εκτεταμένο το μικρό δάχτυλο ή με εκτεταμένο το μικρό δάχτυλο και αντίχειρα . Τεχνικοί δύτες εκπαιδευμένοι σε τεχνικές κατάδυσης αποσυμπίεσης χρησιμοποιούν αυτό το σήμα για να επικοινωνήσουν την ανάγκη για στάση αποσυμπίεσης. Οι δύτες αναψυχής θα πρέπει επίσης να είναι εξοικειωμένοι με αυτό το σήμα και θα πρέπει να προσθεθεί στα συνιθισμένα τους σήματα χειρός . Αν και οι δύτες αναψυχής δεν θα πρέπει ποτέ να σχεδιάζουν να κάνουν μια κατάδυση αποσυμπίεσης χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, αυτό το σημάδι είναι χρήσιμο στην απίθανη περίπτωση που ένας δύτης υπερβεί κατά λάθος το όριο μη αποσυμπίεσης για μια κατάδυση και πρέπει να κοινοποιήσει την ανάγκη για επείγουσα στάση αποσυμπίεσης.

ascend to next level
Hand signals “Ascend to next level”

6. “Ανάδυση στο επόμενο επίπεδο”

Κατά τη διαδικασία της αποσυμπίεσης όταν έχουμε ολοκληρώσει τον χρόνο σε αυτό το βάθος και θέλουμε να πάμε στο επόμενο χρησιμοποιούμε το σήμα “Ανάδυση στο επόμενο επίπεδο”.

computer clear
Hand signal “Computer cleared”

7. “Καθαρίστηκε το Κομπιούτερ” (Computer Cleared)

Τελείωσε ο χρόνος της στάσης αποσυμπίεσης και καθάρισε το κομπιούτερ.

strong current
hand signal “Strong current”

8. ” Δυνατό ρεύμα”

Όταν ο divemaster ή ο εκπαιδευτής σας δείχνει αυτό το σήμα χεριού, να είστε προσεκτικοί με τα ρεύματα γύρω σας. Μένετε πάντα πίσω από τον καταδυτικό σας οδηγό για να μην αποχωρίζεστε από την ομάδα σας σε ισχυρά ρεύματα.

switch
Hand signal “Switch”

9.” Αλλαγή”

Αυτό το σήμα το χρησιμοποιούν οι δύτες στην τεχνική κατάδυση για να κάνουν αλλαγή και να βάλουν τον άλλον ρυθμιστή τους (ΝΟΤΟΧ)

stop hold
Hand signal “Stop” or “Hold”

11. “Σταμάτα”

Για το σήμα “Σταμάτα” ή “Hold” (Στάσου) , υπάρχει και στα σήματα χειρός στις καταδύσεις αναψυχής, μόνο που εκέι χρησιμοποιούμε την παλάμη, στην τεχνική κατάδυση απλά κάνεις μια γροθιά. Αυτό το σήμα χειρός σήμαινει “Σταμάτα ότι κάνεις” για να εντοπίσουμε ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει προκύψει ή μια κατάσταση.

numbers
Hand signals tec number counting

12. Αριθμοί από μηδέν εώς εννιά

line
Hand signals tec “Line”

13.”Γραμμή”

Το σήμα “Γραμμή” το χρησιμοποιούν για οτιδήποτε έχει να κάνει με μία γραμμή καθόδου ή ανόδου ή γενικότερα μία γραμμή. Μπορείς να το χρησιμοποίησεις για να ρωτήσεις που είναι η γραμμή ή ότι εντώπισες μία γραμμή.

βεντ
Hand signals “I think i have Bent”

14. “Νομίζω έχω DCS”

Το σήμα αυτό προφανώς σημαίνει ότι υποψιάζεστε ότι έχετε DCS (νόσο αποσυμπίεσης) . Γνωρίζοντας πώς να δείξετε αυτό το σήμα και ότι υποψιάζεστε ότι έχετε DCS είναι σημαντικό , γιατί επιτρέπει στην ομάδα σας να προετοιμαστεί για να χειριστούν την εμφάνιση νόσου αποσυμπίεσης στην επιφάνεια ακόμη και πριν φτάσετε εκεί.

question
Hand signals “Question”

15. “Ερώτηση”

Για να είστε ξεκάθαροι ότι ρωτάτε κάτι, ξεκινήστε με το σήμα της ερώτησης.

Μπορείς να κάνεις το σήμα για την ερώτηση και ύστερα το reel για να ρωτήσεις “Έχετε το καρούλι;” ή να ρωτήσετε εάν θέλει η υπόλοιπη ομάδα να σταματήσετε την κατάδυση -και δεν σχετίζεται με τον τερματισμό κατάδυσης λόγω εκτάκτου κινδύνου- να βάλετε το σήμα “Ερώτηση” και ύστερα το “Πάνω-Τερματισμός κατάδυσης” για να πείτε “Δεν πρόκειται για κίνδυνο, ρωτάω, μήπως θέλετε να τερματίσουμε την κατάδυση;”

turn
Hand signal “turn the dive”

16. ” Γύρνα την βουτιά”

Δεδομένου ότι το σήμα “Πάνω” είναι ένα σήμα εντολής που σημαίνει ότι θα τερματιστεί η κατάδυση αμέσως, οι δύτες έχουν ένα δεύτερο σήμα που στρέφουν την κατάδυση. Το σήμα “turn the dive” σημαίνει “Εντάξει, ήρθε η ώρα να πάμε, αλλά όχι λόγω έκτακτης ανάγκης ή με βιασύνη” Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σήμα όταν χτυπήσετε ένα σημείο στροφής. Ή πριν χτυπήσετε ένα, εάν αισθάνεστε λίγο κρύο, μπορεί να χρησιμοποιήσετε τα σήματα χειρός: ερώτηση – γύρνα την βουτιά για να ρωτήσετε “Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να γυρίσουμε- σταματήσουμε την κατάδυση;”

entangled
Hand signals “Entangled”

17. “Εμπλοκή”

Το σήμα εμπλοκής είναι το ίδιο σήμα με γραμμή, αλλά κυματίζει σε σχήμα οκτώ.Χρησιμοποιείται σε περίπτωση που εμπλακείς με κάτι. Προσπάθησε να αποφύγεις να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις αυτό το σήμα.

Εάν θέλεις και εσύ να χρησιμοποιήσεις τα σήματα χειρός και στην πράξη, η σχολή μας διαθέτει προγράμματα τεχνικής κατάδυσης αλλά και προγράμματα για αυτόνομη κατάδυση. Επικοινώνηστε μαζί μας ή επισκεφτείτε την σχολή μας για να σας βοηθήσει ένας εκπαιδευτής να βρει ένα πρόγραμμα στα μέτρα σας.

Χουλιάρα Λυδία

OW Scuba Instructor

Πηγή: PADI eLearning (Tec)

Leave A Comment

small_c_popup.png

Ας καταδυθούμε μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας