318603486 847440826408295 9055255508963770892 n

Όταν λέτε σε κάποιον ότι είστε δύτης και κάνετε κατάδυση, είναι πιθανό να έχετε μία από τις δύο αντιδράσεις. Εάν το άτομο που το λέτε είναι επίσης δύτης, θα έχετε άμεση συντροφικότητα και ίσως έναν νέο φίλο κατάδυσης. Εάν το άτομο δεν είναι δύτης, μπορεί να νιώσετε ένα άκουσμα για τους αιμοδιψείς καρχαρίες και τη δυσπιστία ότι μπορείτε να βουτήξετε οπουδήποτε – και όχι μόνο σε τροπικούς προορισμούς. Για να βοηθήσουμε στην εξουδετέρωση ορισμένων από τις εσφαλμένες πληροφορίες και τις ξεπερασμένες ιδέες που κυκλοφορούν εκεί έξω, συντάξαμε μια λίστα με τους πιο συνηθισμένους μύθους για τις καταδύσεις.

Ας ελπίσουμε ότι θα ανακαλύψετε (όπως πολλοί άλλοι) ότι το να γίνετε δύτης σας επιτρέπει να ξεφύγετε από τις πιέσεις πάνω από την επιφάνεια, να εισπνεύσετε, να χαλαρώσετε, να εξερευνήσετε την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου.

319810119 3438104603126693 5398151489525095079 n
Scuba Diver Selfie (Seals Diving Center)

Μύθος #1 Πρέπει να βουτήξετε βαθιά για να δείτε κάτι ενδιαφέρον

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν οι μη δύτες στους αυτοδύτες είναι: “Πόσο βαθιά μπορείς να βουτήξεις;”

Αν και ορισμένοι δύτες αγαπούν την πρόκληση της βαθιάς εξερεύνησης, η συντριπτική πλειοψηφία των δυτών μένει σε απόσταση 18 μέτρων/60 πόδια όπου το νερό είναι πιο ζεστό, τα χρώματα είναι πιο φωτεινά και ο αέρας σας διαρκεί περισσότερο.

Μύθος #2 Η μόνη καλή κατάδυση είναι στους τροπικούς προορισμούς

Μπορείτε να βουτήξετε σχεδόν οπουδήποτε υπάρχει νερό, όπως λίμνες, λατομεία, παροπλισμένα ορυχεία και όπου υπάρχει νερό και δεν απαγορεύεται εννοείται!

319152973 1626097854492605 5727452456439062253 n 1
Scuba Divers on surface before dive

Μύθος #3 Η κατάδυση είναι επικύνδινη

Το σνόουμπορντ, το ποδήλατο, το τρέξιμο, ακόμη και το μαγείρεμα μπορεί να είναι επικίνδυνες δραστηριότητες αν είστε απρόσεκτοι. Η αυτόνομη κατάδυση, όπως κάθε δραστηριότητα, έχει συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε όπου τα μαθαίνετε όλα κατά τη διάρκεια του μαθήματος πιστοποίησης Δύτης Ανοιχτής Θάλασσας.

Το αστείο είναι ότι οι περισσότεροι μη δύτες πιστεύουν ότι η κατάδυση είναι επικίνδυνη λόγω των καρχαριών. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον 18 πράγματα πιο επικίνδυνα από τους καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των ελαφιών και των αγελάδων.

Μύθος #4 Η κατάδυση είναι ακριβή δραστηριότητα


Το κόστος για να γίνετε πιστοποιημένος δύτης είναι παρόμοιο με αυτό που θα ξοδεύατε για να μάθετε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Τα δίδακτρα για ένα μάθημα Open Water Diver, που περιλαμβάνει 6-8 ώρες πρακτικής στην πισίνα και τέσσερις καταδύσεις με έναν εκπαιδευτή κοστίζει περίπου το ίδιο με:

 • ένα Σαββατοκύριακο με μαθήματα αναρρίχησης
 • ένα Σαββατοκύριακο με μαθήματα καγιάκ
 • περίπου τρεις ώρες ιδιωτικών μαθημάτων γκολφ
 • περίπου τρεις ώρες ιδιωτικών μαθημάτων θαλάσσιου σκι
 • τέσσερα ιδιαίτερα μαθήματα γιόγκα

Επίσης, η πιστοποίηση καταδύσεων PADI είναι εφ’ όρου ζωής. Μπορείτε να ανεβείτε επίπεδο σε νέες περιπέτειες με έναν εκπαιδευτή, αλλά είστε επίσης ελεύθεροι να εξερευνήσετε τον ωκεανό με έναν φίλο όποτε θέλετε.

320756598 465642805764094 8396211267232326470 n
Open Water Diver confined water training

Μύθος #5 Μπορείτε να γίνετε δύτης μόνο αν είστε εξαιρετικός κολυμβητής


Όπως κάθε αρχάριος δύτης ξέρει (ή συνειδητοποιεί γρήγορα), η έντονη κολύμβηση έχει σαν αποτέλεσμα την μικρότερη διάρκεια κατάδυσης. Οι έμπειροι δύτες είναι χαλαροί, σπάνια χρησιμοποιούν τα χέρια τους και κλωτσάνε με μακριές, αργές κινήσεις – δηλαδή το αντίθετο από έναν ανταγωνιστικό κολυμβητή.

Οι βασικές δεξιότητες στο νερό είναι το μόνο που χρειάζεστε για να γίνετε αυτοδύτης. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να :

 • Επιπλέετε στην επιφάνεια για 10 λεπτά – μπορείτε να ξαπλώσετε ανάσκελα, μπροστά ή οτιδήποτε άλλο για να παραμείνετε στην επιφάνεια χωρίς να χρησιμοποιείτε βοηθήματα επίπλευσης.
 • Κολυμπήστε 200 μέτρα (ή 300 μέτρα με μάσκα, πέδιλα και αναπνευστήρα) χωρίς στάση. Δεν υπάρχει χρονικό όριο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια τεχνική κολύμβησης θέλετε.

Μύθος #6 Οι φιάλες κατάδυσης είναι γεμισμένες με καθαρό οξυγόνο

Ο αέρας που αναπνέουμε είναι περίπου 21% οξυγόνο και 78% άζωτο, και αυτό είναι μέσα στις περισσότερες φιάλες κατάδυσης. Μερικοί δύτες αναψυχής χρησιμοποιούν ένα μείγμα με επιπλέον οξυγόνο, συνήθως 31-36%, το οποίο ονομάζεται nitrox εμπλουτισμένου αέρα.

Εάν ένας δύτης αναπνέει καθαρό οξυγόνο, πιθανότατα οφείλεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να γίνετε πάροχος οξυγόνου έκτακτης ανάγκης.

κατάδυση
Scuba Diving Near Surface

Μύθος #7 Πρέπει να βρεις κάποιον να πάρει μαζί σου το μάθημα

Η κατάδυση με άλλο άτομο είναι πιο ασφαλής και πιο διασκεδαστική από την κατάδυση μόνος, αλλά μπορείτε να εγγραφείτε για ένα μάθημα κατάδυσης χωρίς φίλο/η. Πολλοί δύτες έχουν δημιουργήσει παντοντινές φιλίες που ξεκίνησαν ως τυχαία ανατεθειμένοι φίλοι κατάδυσης (dive buddy).

Μύθος #8 Η εκμάθηση της κατάδυσης είναι δύσκολη/χρειάζεται πολύς χρόνος


Πριν από σαράντα (συν) χρόνια, η εκμάθηση της αυτόνομης κατάδυσης απαιτούσε εβδομάδες εκπαίδευσης. Οι μαθητές συμμετείχαν σε ασκήσεις στρατιωτικού τύπου και έμαθαν δεξιότητες που δεν ήταν τόσο σχετικές με τις καταδύσεις αναψυχής. Από τότε:

 • Καταδυτικοί υπολογιστές (κομπιούτερ) απλοποίησαν τον προγραμματισμό κατάδυσης
 • Οι μαθητές μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οποτεδήποτε, οπουδήποτε και να μελετήσουν όποτε τους βολεύει χρησιμοποιώντας ψηφιακό υλικό μαθημάτων (eLearning)

Μπορείτε να λάβετε πιστοποίηση κατάδυσης ακόμα και σε μόλις τέσσερις ημέρες!

Μύθος #9 Οι καταδύσεις απευθύνονται μόνο σε νέους ή σε πολύ fit άτομα

Πόσα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ασχολούνται με την κατάδυση; Αν θέλετε να γνωρίζετε είναι πολλά! Δεν υπάρχει η φράση “Είμαι πολύ μεγάλος/η για αυτά τα πράγματα”, εάν ένας άνθρωπος θέλει κάτι ή θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούριο εγώ πάντως ξέρω πως δεν υπάρχει καμία δικαιλογία παρά μόνο να υπάρχει η θέληση. Βέβαια για λόγους ασφαλείας εάν είστε άνω των 45 ετών και λαμβάνετε επί του παρόντος ιατρική περίθαλψη ή έχετε κάποια από τις παρακάτω ανησυχίες για την υγεία σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα αυτόνομης κατάδυσης.

 • Αυτήν τη στιγμή καπνίζετε
 • Έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Γνωστό οικογενειακό ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού
 • Έχετε σακχαρώδη διαβήτη, ακόμα κι αν ελέγχεται με δίαιτα και άσκηση

Μύθος #10 Δεν μπορείτε να κάνετε καταδύσεις εάν αντιμετωπίζετε κλειστοφοβία


Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι φόβοι τους για την κλειστοφοβία είναι αβάσιμοι. Άλλοι χρησιμοποιούν την κατάδυση ως θετική δραστηριότητα για να ξεπεράσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Εάν αντιμετωπίζετε κλειστοφοβία αλλά είστε περίεργοι για τις καταδύσεις, δοκιμάστε μια εμπειρία κατάδυσης Discover Scuba Diving σε περιβάλλον πισίνας. Ο εκπαιδευτής σας είναι εκεί για να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει να νιώσετε όσο το δυνατόν πιο άνετα.

325630864 726664825436738 5442130530928529070 n
Scuba Divers playing games underwater

Γίνε δύτης τώρα και ανακάλυψε τη μαγεία της υποβρύχιας εξερεύνησης!

 • Απόδρασε  από την καθημερινότητα
 • Γνώρισε νέους φίλους
 • Ζήσε συναρπαστικές στιγμές γεμάτες συναισθήματα  και αδρεναλίνη
 • Βρες νέες αφορμές για ταξίδα
 •  Αλληλεπίδρασε με την υδρόβια ζωή

Επικοινώνησε μαζί μας για να βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.

Χουλιάρα Λυδία

Open Water Scuba Instructor

Leave A Comment

small_c_popup.png

Ας καταδυθούμε μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας