drysuit
στεγανή στολή
Scubapro Dry Suit

Η στεγανή στολή παρέχει θερμομόνωση και εμποδίζει το νερό να φτάσει στο δέρμα σου. Είναι όμως όντως καλύτερη από στολή υγρού τύπου; Αξίζει; Θα σε κρατήσει όντως ζεστό; Για να λύσουμε τις απορίες σου γράψαμε αυτό το άρθρο απαντώντας τις πιο συχνές απορίες σχετικά με την στεγανή στολή (drysuit).

Ποια στολή είναι καλύτερη; Στεγανού ή υγρού τύπου;

Η κύρια διαφορά στις στολές είναι στο υλικό και τη λειτουργικότητα.

Οι στολές υγρού τύπου είναι κατασκευασμένες από νεοπρένιο και έχουν σχεδιαστεί για να σε διατηρούν ζεστό όταν είναι βρεγμένες, αλλά σε αντίθεση με τις στεγανές στολές δεν είναι αδιάβροχες.

Τα dry suits , από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς αδιάβροχα, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί για ζεστασιά εάν χρησιμοποιούνται μόνα τους (χωρίς την κατάληλλη ενδυμασία κάτω από την στολή). Οι στεγανές στολές κρατούν όλο το νερό έξω εντελώς σαν κέλυφος και εφαρμόζουν χαλαρά σαν ένα μεγάλο μπουφάν για σκι.

Βέβαια εάν το κοιτάξουμε από την απόδοση τις κινητικότητας μια στολή υγρού τύπου είναι πιο ευνοϊκή για απόδοση στο νερό. Γιατί; Λόγω περιορισμού. Για τις δραστηριότητες στο νερό σκεφτείτε ότι οι στολές υγρού τύπου είναι κατασκευασμένες για να εφαρμόζουν σφιχτά στο δέρμα. Αν και δεν είναι απόλυτο! Μια πιο χοντρή στολή όπου φοράμε συνήθως τον χειμώνα μπορεί και να μην επιτρέπει και τόση ευκινησία και εκεί να προτιμάμε την στεγανή στολή.

Για όσους δεν θέλουν να πέφτει καθόλου κρύο νερό στο δέρμα τους, τότε μια στεγανή στολή είναι μια εξαιρετική επιλογή λόγω των αδιάβροχων χαρακτηριστικών του. Οπότε καταλήγουμε στην απάντηση ότι δεν υπάρχει καλύτερη στολή, αλλά εξαρτάται από την προτίμηση!

Αξίζει μία στεγανή στολή;

Μία στεγανή στολή είναι μια επένδυση, όπως ήταν και η στολή σου υγρού τύπου. Ναι, κοστίζουν περισσότερο, αλλά μπορείς πραγματικά να χρησιμοποιήσεις μία στεγανή στολή όλο το χρόνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμόσεις την ποσότητα ενδυμασίας όπου θα διαλέξεις να φορέσεις κάτω από την στολή. Φοράω βαριά το χειμώνα και πολύ ελαφριά το καλοκαίρι!

Πόσο θα διαρκέσει μία στεγανή στολή;

Φυσικά, μία ποιοτική στεγανή στολή μπορεί επίσης να σου κρατήσει 10 χρόνια ή ακόμα και πολύ περισσότερο — με την σωστή συντήρηση. Φροντίστε τη στολή σας όταν τη χρησιμοποιείτε. Τα πιο κρίσιμα εξαρτήματα μιας στεγανής στολής – λάστιχο στεγανότητας και φερμουάρ – είναι πιο ευαίσθητα σε ζημιές όταν μπαίνουν και βγαίνουν από τη στολή.

Μπορείς να κάνεις ελεύθερη κατάδυση με στεγανή στολή;


Λίγοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ελεύθερη κατάδυση με αυτές τις στολές, οι περισσότεροι όχι. Είσαι περισσότερο από ευπρόσδεκτος να δοκιμάσεις, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις πώς με πολύ κίνηση και απότομη , θα αυξήσει τον κίνδυνο να εισέλθει νερό στην στεγανή στολή μέσω της σφράγισης του λαιμού.

Ποιοι είναι οι κινδύνοι της στεγανής στολής;

Ένας από τους κύριους κινδύνους της κατάδυσης με στεγανή στολή είναι η απώλεια του ελέγχου της πλευστότητας. Ο αέρας στη στολή θα επεκταθεί κατά την διάρκεια της ανάδυσης και εάν η στολή δεν αερίζεται σωστά ή μια βαλβίδα πλήρωσης (inflator valve) παραμένει ανοιχτή, μπορεί να αντιμετωπίσεις μια ανεξέλεγκτη ανάβαση για αυτό και είναι απαραίτητη και η κατάληλλη εκπαίδευση με την ειδικότητα Dry Suit Diver.

Πρέπει μία στεγανή στολή να είναι στενή;


Όχι, χρειάζεσαι λίγο επιπλέον χώρο, αλλά δεν θέλετε η στολή να είναι πολύ χαλαρή. Λάβε υπόψη την ποσότητα στρώσεων ρούχων που φοράς συνήθως όταν χρησιμοποιείς την στεγανή στολή σου – είναι λογικό να δοκιμάσετε την εφαρμογή της στολής με τα ρούχα που θα φορέσετε από κάτω, στην πραγματική σου χρήση .

Πόσο κοστίζει μια στεγανή στολή;

Εξάρταται από το υλικό κατασκευής της. Οι Neoprene στεγανές στολές είναι σαφώς οικονομικότερες και ξεκινάν από 800 ευρώ, ενώ οι Trilaminate ξεκινάνε από τα 1100 με 1200 ευρώ. Άρα το κόστος ποικίλει όχι μόνο από αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά και από την ποιότητα των βαλβίδων, των τρόπων στεγάνωσης ( Latex seals, Neoprene Seals, Silicone seals) , αν έχουν αποσπώμενα δαχτυλίδια και αν έχουν μποτάκι η καλτσάκι.

Στην σχολή μας μπορείτε να εκπαιδευτείται στην χρήση της στεγανής στολής με την ειδικότητα Dry Suit Diver ή και να προμηθευτείτε μία στεγανή στολή (κατόπιν παραγγελίας) με την καθοδήγηση/ βοήθεια ενός επαγγελματία για να βρείτε την κατάλληλη στολή για εσάς.

Χουλιάρα Λυδία

Open Water Scuba Instructor

Leave A Comment

small_c_popup.png

Ας καταδυθούμε μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας