Σχέδιο χωρίς τίτλο 6

Πριν μάθετε να καταδύεστε, είναι φυσικό να έχετε κάποιες ερωτήσεις. Η εξερεύνηση του υποβρύχιου κόσμου μπορεί να είναι ανησυχητική στην αρχή, ωστόσο είναι επίσης συναρπαστική και εκπληκτική. Εδώ απαντάμε σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την εκμάθηση καταδύσεων.

1.”Είναι δύσκολο να μάθω κατάδυση;”

Η απάντηση είναι: εξαρτάται από τον δύτη, θα προσπαθήσω να σας δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση για το άμα είναι δύσκολη τελικά να μάθεις κατάδυση !

Στιγμιότυπο οθόνης 15
PADI eLearning – phone on airplane
Θεωρία

Όταν μαθαίνετε να καταδύεστε για πρώτη φορά, μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε συγκλονισμένοι με όλα όσα έχετε να μάθετε. Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχει ένα θεωρητικό μέρος της απόκτησης πιστοποίησης, και όταν παίρνετε τα χέρια σας για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό υλικό, μπορεί να φαίνεται σαν μια τρομακτική εργασία. Αλλά, όπως συμβαίνει με όλα, τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, και όταν λάβετε την πιστοποίηση Δύτης Ανοιχτής θάλασσας, θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι θα έχετε άφθονη υποστήριξη στην πορεία. Έχετε πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό τόσο σε μορφή βίντεο όσο και σε γραπτή μορφή και μπορείτε εύκολα να μελετήσετε με τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα. Ο εκπαιδευτής σας είναι επίσης εκεί για να σας προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεστε για να λάβετε όλες τις πληροφορίες.

καταδυση
Underwater selfie from one of our confined water training
Πρακτική

Όσον αφορά το πρακτικό μέρος, εδώ είναι που οι περισσότεροι φαίνεται να ανησυχούν για τη δυσκολία στην εκμάθηση της κατάδυσης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την διάρκεια της κατάδυσης και όταν εκπαιδεύεστε. Μόλις περάσετε από τη θεωρία, θα κάνετε τις δοκιμές περιορισμένου νερού και ανοιχτής θάλασσας. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταδύσεων, θα βρείτε γρήγορα τον ρυθμό σας και θα μάθετε ότι ο εκπαιδευτής σας επιτρέπει να ξεχωρίζετε τις διαφορετικές προκλήσεις με τη δική σας ταχύτητα. Κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να αφαιρέσουν τη μάσκα τους και να την ξαναβάλουν, ενώ άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται λίγο περισσότερο με την αιώριση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο εκπαιδευτής σας θα σας αφήσει να αφιερώσετε χρόνο και να βρείτε την άνεσή σας.

2. “Χρειάζεται να ξέρω κολύμπι για να ξεκινήσω κατάδυση;”

diver in pool 2
Scuba diver in pool

Ίσως σκεφτείτε ότι αυτοί που δεν γνωρίζουν κολύμπι δεν θα εξέταζαν την αυτόνομη κατάδυση ως επιλογή. Είστε μέσα στο νερό, περιτριγυρισμένοι από νερό και δεν μπορείτε να κολυμπήσετε. Είναι καλή ιδέα;

Λοιπόν, το γεγονός είναι ότι οι δύτες στην πραγματικότητα δεν κολυμπούν, καθώς τα πέδιλα τους βοηθούν να μετακινηθούν μέσα στο νερό, το BCD τους διατηρείται ουδέτερα πλεούμενο ενώ είναι κάτω από το νερό και επιτρέπει στον δύτη να επιπλέει στην επιφάνεια. Οι μη κολυμβητές γενικότερα μπορούν να κάνουν καταδύσεις , αλλά υπάρχουν πολλά γενικά ζητήματα- προβλήματα που τίθονται και εμφανίζονται στην πράξη.


Αν θέλετε να γίνετε πιστοποιημένος αυτοδύτης κάνοντας το PADI Open Water Diver Course, η απάντηση είναι ναι θα πρέπει να γνωρίζετε κολύμπι ή έστω να μπορείτε να επιπλέεται. Για λόγους ασφαλείας, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις κολύμβησης. Θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε μια κολύμβηση 200 μέτρων – αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε στυλ κολύμβησης και δεν είναι χρονομετρημένο, ώστε να μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο. Θα χρειαστεί επίσης να επιπλεύσετε για δέκα λεπτά – μπορείτε να το κάνετε ξαπλώνοντας ανάσκελα.. Τέλος, θα ολοκληρώσετε μερικές βασικές δεξιότητες κολύμβησης με αναπνευστήρα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το επίπεδο άνεσής σας στο νερό. Όσο πιο άνετοι είστε τόσο πιο ευχάριστες θα είναι οι καταδύσεις σας, επομένως, αν δεν είστε ακόμα εκεί, η λήψη μερικών μαθημάτων κολύμβησης ή μαθημάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της αυτοπεποίθησής σας πριν από την πορεία σας.

Οι δύτες πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση στο νερό και οι περισσότεροι που δεν κολυμπούν δεν νιώθουν άνετα όταν τα πόδια τους δεν μπορούν να πατήσουν το έδαφος. Εάν οι δύτες δεν αισθάνονται άνετα στο νερό, δεν θα μπορέσουν να μάθουν να καταδύονται και αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους.

Όσο αφορά το πρόγραμμα Discover Scuba Diving ΔΕΝ χρειάζεται να γνωρίζετε κολύμπι.

3.”Χρειάζεται να έχω δικό μου εξοπλισμό;”


Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης σας εννοείται πως δεν χρειάζεται , και εννοείται και μετά την εκπαίδευση σας μπορείτε ενοικιάσετε καλά συντηρημένο εξοπλισμό κατάδυσης από την σχολή μας. Φυσικά, καθώς προχωράτε, μπορεί να αποφασίσετε να αγοράσετε τον δικό σας εξοπλισμό (εάν συμβαίνει αυτό, ρίξτε μια ματιά στα άλλα χρήσιμα άρθρα μας σχετικά με τον εξοπλισμό κατάδυση ς).

4. Μπορώ να βουτήξω με ιατρική πάθηση;

Οι ιατρικές παθήσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να καταδυθείτε , ωστόσο μόνο ένας γιατρός μπορεί να εκτιμήσει τον ατομικό κίνδυνο ενός ατόμου. Οι γιατροί μπορούν να συμβουλευτούν το Divers Alert Network (DAN) όπως απαιτείται κατά την αξιολόγηση της ικανότητας για κατάδυση.

5.”Δεν έχω κάποιον φίλο δύτη, και δεν θα μπορώ να πηγαίνω μόνος”

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης σου, όπως και στις καταδυτικές εκδρομές στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε, μερικές θα είναι μόνο μία ημέρα, άλλες ένα Σαββατοκύριακο και άλλες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Πηγαίνοντας σε ένα από αυτές τις εκδρομές σας επιτρέπει να εξερευνήσετε νέες τοποθεσίες καταδύσεων και να γνωρίσετε νέους δύτες , ένας από τους οποίους μπορεί να γίνει ο νέος σας Dive Buddy αλλά και φίλος!

6. “Πόσο θα διαρκέσει η εκπαίδευση;”

Η πρόοδος μέσω των μαθημάτων PADI βασίζεται σε δεξιότητες κατάκτησης και όχι σε καθορισμένες χρονικές περιόδους. Μερικοί άνθρωποι θα προοδεύσουν πιο γρήγορα ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για μια συγκεκριμένη δεξιότητα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ολοκληρώσετε την πιστοποίησή σας θα είστε πραγματικά εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες που χρειάζεστε για κατάδυση. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να ολοκληρώσετε το στοιχείο της θεωρίας σας θα επηρεάσει επίσης τη διάρκεια του μαθήματος. Εάν επιλέξετε το PADI eLearning, θα προχωρήσετε με τον δικό σας ρυθμό ή εάν επιλέξετε τις συνεδρίες στην τάξη, ο χρόνος θεωρίας σας πιθανότατα θα είναι πιο δομημένος.

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να μαθαίνετε; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα για σένα και αγόρασε το eLearning σου νωρίς!

Χουλιάρα Λυδία

Open Water Scuba Instructor

Leave A Comment

small_c_popup.png

Ας καταδυθούμε μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας