στολή κατάδυσης

Ας μιλήσουμε ειλικρινά, πιστεύω κανένας δεν θέλει να μπει σε μια στολή κατάδυσης με 27 βαθμούς κελσίου έξω, με τον ήλιο να σε καίει ζωντανό. Το ξέρω, δεν ακούγεται μια ωραία εμπειρία αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το νερό απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα περίπου είκοσι φορές πιο γρήγορα από τον αέρα! Ναι το διαβάσατε σωστά, όσο ζεστή και  να μας φαίνεται η θάλασσα το καλοκαίρι, εάν η θερμοκρασία του νερού είναι λιγότερη από την θερμοκρασία του σώματος έχει τη δυνατότητα μετά από λίγη ώρα  να παγώσει έναν δύτη και ακόμη και να προκαλέσει υποθερμία.

στολή κατάδυσης

Πώς όμως μια στολή κατάδυσης υγρού τύπου μπορεί να σε κρατήσει ζεστό;

stolh

Η στολή κατάδυσης παγιδεύει ένα λεπτό στρώμα νερού στο σώμα ενός δύτη. Ενώ ο δύτης εξακολουθεί να είναι υγρός, το σώμα του θερμαίνει γρήγορα το λεπτό στρώμα νερού που έχει παγιδευτεί στο σώμα του. Το νερό μέσα στη στολή ανεβαίνει σχεδόν σε θερμοκρασία σώματος. Εάν η στολή εφαρμόζει σωστά, το ζεστό στρώμα νερού δεν κυκλοφορεί μακριά από το σώμα του δύτη.

Πώς λοιπόν μια στολή καθιστά δυνατό στο σώμα ενός δύτη να ζεστάνει το νερό που γεμίζει τη στολή;

Οι στολές επιβραδύνουν την απώλεια θερμότητας λόγω ενός παχύ στρώματος καουτσούκ (νεοπρένιο) γεμάτο με μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα. Οι μονωτικές ιδιότητες του συνδυασμού καουτσούκ/φυσαλίδας μειώνουν την απώλεια θερμότητας από το νερό στη στολή και συνεπώς το σώμα του δύτη.

Οι στολές υγρού τύπου όμως  δεν είναι τέλειες!

Το ζεστό στρώμα νερού που έχει παγιδευτεί στο δέρμα ενός δύτη εξακολουθεί να μεταφέρει λίγη θερμότητα μακριά από το σώμα του δύτη και χάνει μέρος της ζεστασιάς του μέσω της στολής νεοπρενίου. Με αρκετό χρόνο στο βυθό, ένας δύτης που φοράει στολή μπορεί να κρυώσει, ανάλογα με τον τύπο και τα χαρακτηριστικά της στολής του.

drysuit
Στεγανή στολή

 Σε ψυχρότερες θερμοκρασίες ή σε πολύ μεγάλες καταδύσεις, μια στολή υγρού τύπου μπορεί να μην είναι επαρκής για να κρατήσει έναν δύτη ζεστό και μια στεγανή στολή μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Οι στολές υγρού τύπου αλλά και στεγανού   παρέχουν επίσης έναν ορισμένο βαθμό προστασίας στους δύτες από τυχαίες γρατσουνιές κοραλλιών ή επαφή με άλλα υδρόβια ζώα. Να θυμάστε ότι, ενώ παρέχει προστασία, μια στολή δεν δίνει στον δύτη το δικαίωμα και την άνεση να  αγγίξει ή να πειράξει  τα κοράλλια ή άλλους οργανισμούς. Οι δύτες συνήθως μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους τραυματισμούς στην υδρόβια ζωή από ό,τι η υδρόβια ζωή στους δύτες!

Κοντή ή μακριά στολή;

Οι κοντές στολές  (Shorties) εκθέτουν τα πόδια και τα χέρια ενός δύτη στο νερό. Οι κοντές στολές βοηθούν στο να είναι πιο άνετος ο δύτης σε ζεστό νερό, καθώς  καλύπτουν τον κορμό του δύτη, γεγονός που αποτρέπει μεγάλη απώλεια θερμότητας.

 Ωστότοσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μακριές στολές επειδή μεγαλύτερο μέρος του δέρματος του δύτη εκτίθεται στο νερό, επιταχύνοντας την απώλεια θερμότητας.

Εικόνα1
Στολή κατάδυσης

Μια καλή στολή κατάδυσης επιβραδύνει την απώλεια θερμότητας κάτω από το νερό σε σημείο που ένας δύτης παραμένει άνετος καθ’ όλη τη διάρκεια μιας κατάδυσης. Να λάβετε υπόψη χαρακτηριστικά όπως το πάχος και την εφαρμογή της στολής, καθώς και τη διάρκεια και το βάθος της κατάδυσης, όταν επιλέγετε μια στολή για μια κατάδυση.

Στιγμιότυπο οθόνης 6
Σχεδιάγραμμα από το padi eLearning

Στην σχολή μας θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από στολές υγρού τύπου μακριές και κοντές αλλά και στεγανές στολές από πολλές εταιρίες καθώς και εκπαιδευτές που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν στην σωστή επιλογή. Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για να προγραμματίσεις ένα ραντεβού με σκοπό να γνωρίσεις τις επιλογές σου .

Αν από την άλλη θέλεις να μάθεις περισσότερα για την σωστή επιλογή της στολής σου αλλά και άλλων τμημάτων του εξοπλισμού , καθώς και τεχνικές συντήρησης και μικροδιόρθωσης τότε ζήτησε πληροφορίες για το πρόγραμμα PADI Equipment Specialist.

Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους δύτες που θέλουν να μάθουν τα μυστικά του εξοπλισμού και να μάθουν πως μπορούν να σώσουν μια κατάδυση όταν τελευταία στιγμή έχουν μια μικρή βλάβη στον εξοπλισμό τους.

Λυδία Χουλιάρα

PADI Open Water Scuba Instructor

Πηγές: PADI eLearning Dive Theory

Leave A Comment

small_c_popup.png

Ας καταδυθούμε μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας